A csalán sokoldalú gyógynövény, amelyet bőrirritáló hatása miatt gyakran tekintenek gyomnövénynek. A népi gyógyászat azonban elismeri a cslán különleges tulajdonságait: a növényeket ugyanis megvédi a kártevőktől, az embereket pedig a betegségektől és a balszerencsétől.
Vizesedés, hólyag- és vesebetegségek ellen.
Jellemzők: A csalánfélék családjábatartozó növény magassága elérheti a 120 cm-t. Szinte teljesen szagtalan, kissé kesernyés ízű. Szárát és leveleit csalánszűrök borítják, melyek érintése szúrós, égető érzést okoz.
Előfordulás
A csalán a mérsékelt éghajlati övben a világon mindenhol előfordul. Utak mentén és folyópartokon ugyanúgy találkozhatunk vele, mint erdei tisztásokon vagy parlagon hagyott termőföldeken.
Gyógyászati alapanyag – Gyógyászati célra egyaránt alkalmaznak friss és szárított csalánt. A természetgyógyászatban ezenkívül a nvöény termését és gyökerét is felhasználják.
HATÓANYAGOK
A csalánlevél vizelethajtó flavonoidokat, kovasavat, valamint hisztaminhoz hasonló vegyületeket tartalmaz. A csalánszőrökben található hangyasav javítja a bőr vérellátását. A csalán gyökere csersavakban gazdag. Termése vasat, B- és C-vitamint, továbbá karotinoidokat, vagyis antioxidáns tulajdonságokat mutató természetes színezőanyagokat tartalmaz.
FELHASZNÁLÁS
A csalán gyógyító hatása rendkívül sokrétű. erősíti az immunrendszert, segítséget nyújt reuma, köszvény, epehólyag- és májproblémák esetén. A csalántea serkenti a vizeletkiválasztást, valamint enyhíti a prosztata-megnagyobbodással összefüggő panaszokat. A tavaszi csalánlékúra elűzi a fáradtságot, tisztítja a vért, és kimossa a szervezetben képződő vese- és hólyagköveket. Magas B-vitamin-tartalma révén a csalán mindezeken felül csillogóvá varázsolja a hajat.
Csalánlevéltea – A szervezetben felgyülemlett folyadék eltávolítására: 2 kávéskanál felaprított csalánlevelet főzzünk fel 2 dl vízben, majd szárjük le. Naponta néhány alkalommal igyunk meg belőle 1 csészével, 3-5 héten keresztül.
Csalángyökértea – Enyhe prosztatapanaszok esetén: 1 púpozott kávéskanál porított csalángyökeret öntsünk fel hideg vízzel, forraljuk fel, és főzzük kb. 1 percig. Ezután hagyjuk állni kb. 10 percig, és szárjük le.
Csalán-termésből készült bor – Erősítésre: Mozsárban törjünk össze 50 g érett csalántermést, majd szórjuk 7,5 dl fehérborba. A palack tartalmát időnként rázzuk fel. Kb. 3 hét elteltével szűrjük le, és adjunk hozzá 100 g mézet. Ezután gondosan zárjuk le, és tároljuk hűvös helyen. Naponta 1-3 alkalommal fogyasszunk 0,5 dl bort.
Csalánlé és -olaj – A védekezőképesség javítására: frissen préselt csalánlé és hidegen sajtolt csalánolaj (mindkettő készen kapható).
Fürdőhöz használható főzet – A vérkeringés javítására: 100 g csalántermést vagy – gyökeret főzzünk 1 liter vízben 20 percig, majd szűrjük le.
Főzet – Korpás és töredezett hajra: 0,5 liter borecethez adjunk 1 liter vizet és 250 g felaprított csalángyökeret, és az egészet főzük fél órán keresztül. A főzetet alaposan masszírozzuk a fejbőrbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: