Mimi Gyógynövény-tár

Medvehagyma – Allium ursinum

medvehagyma_allium_ursinum-balatoninyugalom.huA medvehagyma az általunk jól ismert fokhagymával rokon, hasonló a gyógyhatása is. Korábban úgy tartották, hogy a levele “medveerőt” ad. Ma már tudjuk, hogy a medvehagyma segíti az emésztőrendzsert és csökkenti a vérnyomást.

Jellemzők: A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, 20-50 cm magasra nő. A gyöngyvirágéira hasonlító kardszerű levelei és szép, fehér virágai vannak. Könnyű felismerni erős fokhagymaillatáról. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is kiássák.

Csökkenti a vérnyomást, erősíti a védekezőképességet, enyhíti az emésztőrendszeri bántalmakat.

Előfordulás

A medvehagyma csaknem egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. A nedves, árnyas lombhullató és ártéri erdőket kedveli. Gyakran az aljnövényzet nagy részét elfoglalja. A védett területek kivételével hazánkban nem tiltott a gyűjtése.

Gyógyászati alapanyag – Gyógyászati célokra elsősorban a növény friss leveleit használják fel, ritkábban friss hagymáját is.

HATÓANYAGOK

A medvehagyma a kénvegyületekben leggazdagabb ehető növény. Fokhagymaolajat tartalmaz, amely serkenti a máj és az epehólyag műkődését. Ezenkívül a benne található értékes ásványi sók és nyák elősegítik a váladék távozását a légutakból. Erős baktériumölő hatású, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az ellenálló képességet.

FELHASZNÁLÁS

A medvehagyma belsőleges alkalmazása segít emésztőrendszeri panaszok, puffadás és az erős fermentációhoz kapcsolódó emésztési zavarok esetén. Serkenti a máj és az epehólyag működését, a vizelet kiválasztását és az étvágyat. Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szervezet zsíranyagcseréjét, és megakadályozza a vérerek elmeszesedését. A bélben megtelepedő élősködők ellen már régóta használják. Makacs bőrkiütések esetén a medvehagyma belsőleg és külsőleg is tisztítólag hat.

Friss levelek – Apróra vágva fogyasszuk. A fokhagymához és a zöldhagymához hasonlóan saláták, levesek és krémek ízesítésére használhatjuk. Szárított (vagy olajban eltett) leveleivel különböző ételeket fűszerezhetünk. Emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás és túl magas koleszterinszint esetén fogyasszunk naponta 2x fél kávéskanállal.

Kúra – Tavaszi tiszítókúrához és a bélflóra antibiotikumos kúra utáni helyreállításához 2-3 héten keresztül ajánlott naponta egy csokor frissen felaprított levelet fogyasztani.

Ital – A frissen felaprított leveleket tegyük vászonkendőbe, és csavarjuk ki. Az így nyert léből fogyasszunk naponta 10-20 cseppet – a kúra csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin szintjét, továbbá javítja a szervezet védekezőképességét.

Tinktúra – Egy marék friss medvahagymára öntsünk 1 dl tiszta szeszt. Az üveget jól zárjuk le, két hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Az emésztés javítására étkezések után fogyasszunk 10-20 csepp tinktúrát cukorral vagy egy kevés vízzel. A tinktúrának nincs jellegzetes fokhagymaszaga, így nem lesz kellemetlen a leheletünk.

Pépes pakolás – Kiütések kezelésére csavarjunk vászonkendőbe a frissen szétmorzsolt leveleket, és tegyük néhány percre a beteg bőrfelületre.

ÉRDEMES TUDNI

A májusi gyöngyvirág mérgező és az őszi kikerics halálosan mérgező levelei nagyon hasonlítanak a medvehagyma leveleire, ezért könnyen összetéveszthetjük őket. A medvehagymát azonban egyértelműen fel lehet ismerni jellegzetes intenzív illatáról.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!